Share

HOUSE CM Varese

A PROJECT FOR A MODERN LOOKING WOODEN HOUSE, CONCEIVED ACCORDING TO BIO-ECOLOGICAL CRITERIA.

The house is located in the Ceresio Valley (from Latin, Cherry Valley), a green and wide valley that extends from Varese to Lugano Lake in a north easterly: a place full of natural beauty and historical memory, with medieval ruins and Art Nouveau villas of great architectural value. The client wants to give their children a wooden house of the most innovative architectural style. For this purpose, a plot of land in the grounds of the main house has been designated.

The house has a simple concept: a separate structure has been constructed within the original framework, which contains the house and serves as a shelter and shade provided by a large wooden deck on the open garden. Two solar greenhouses at either end of the space add the finishing touches to an arrangement of square designs.

The bioclimatic theory underpinning the project, suggested that the living areas should face south, while the utility areas should face north. The house is prefabricated in wood, blinds provide shade from the sun, and the walls have wooden ventilation systems. The house was constructed with natural materials; plaster, cork, wood fiber and cellulose. The flat roof contains the solar panels and PVs, while the heating is geothermal with under floor heating.

  • year : 2010
  • structure : Wood
  • client : Private
  • state : Project
  • location : Varese

exterior





  • /